
Kaliteli logo tasarımı için 10 altın kural
Logonuz, dış dünya ile ilk temas noktasıdır. İnsanlar markanızın tasarımından hoşlanırsa sunabileceği her şeye daha açık olurlar. Kaliteli logo tasarımı yapmak istiyorsanız derlediğimiz 10 adım ile harika iş çıkartabilirsiniz.
1.Durumu araştırın
Tasarımcı olmanın en ilginç yanlarından biri, her yeni projede çok şey öğrenmenizdir. Müşterilerinizin her biri karakter, pazar, izleyici açısından farklı olacaktır. Ve tasarımcı her seferinde müşterinin işini incelemeli, araştırmaya dayalı benzersiz bir strateji oluşturmak ve bir logo geliştirmek için izleyiciyi ve pazarı araştırmalıdır.
Tasarımcı, kendileri için kolaylaştırmak için bir tasarım süreci kullanır. Sürecin ilk aşaması bir durum analizi ile karakterize edilir ve sizin rolünüz doğru soruları sormaktır: neden buradasınız? Ne yapıyorsun ve bunu nasıl başardın? Nasıl farklısın? Kimin için buradasın? En çok neye değer veriyorsun?
Bu sorular basit görünebilir, ancak pratikte danışanların bunları yanıtlaması zordur. Bu nedenle, ek sorulara yol açacaklardır. Araştırma aşamasında bulduklarınız logo tasarımının yönünü belirleyecektir.
2. Bir logo tasarlamadan önce bir fikir üretin
Fikir üretmenin en kolay yolu eskizler oluşturmaktır. Beyniniz elektriksel uyarıları çok hızlı bir şekilde ellerinize iletir, bu nedenle bir konsept oluşturmak ve kağıda hızlıca bir fikir çizmek çok kolaydır. Geceleri hayalini kurduğunuz logoyu hatırlamanın en mükemmel yolu, yatağınızın yanında bir kalem ve kağıt bulundurmaktır.
Tasarımcılar yanlarında sürekli eskiz yaptıkları bir defter taşırlar. Bugün, bu amaçlar için telefonunuzun kamerasını da kullanabilirsiniz. Geleceğin logosunun nihai tasarımını oluşturmadan önce, grafik tasarımcılar kağıt üzerinde logo fikirleri oluşturur ve çizimleri yazı tipi ve renklerden rahatsız olmadan müşterileriyle paylaşır. Yüzlerce eskiz olabilir, bu nedenle tasarımcılar yalnızca en iyi fikirleri gösterir.
3. Siyah beyaz bir palet içinde eskizlerle çalışın
Tasarımcılar, logo için renk seçimini tasarımın en sonuna bırakarak, logo taslağındaki ana fikre odaklanır ve gelecekte nelerin değişebileceğine değil. Logodaki kötü bir fikir, modaya uygun bir renk paleti ile kaydedilir. Hangi rengi seçerseniz seçin, iyi bir fikir yine de iyi olacaktır.
İyi bilinen bir sembol düşünün. Rengi ne olursa olsun hatırladığımız şekli o dur. Çizgiler, şekiller, bir fikir, ister elma ısırığı, ister üç paralel şerit, yatay bir çizgide birbirine bağlı dört daire, kemerler, bir timsah, önce şekli hatırlarsınız ve sonra renk belirir.
4. Amaçlara ve hedeflere göre bir logo oluşturun
İşaret, tasarımcının amaç ve hedeflerine uygun olmalıdır. Zarif yazı tipi, üst düzey bir restorana bir anaokulundan daha çok yakışacaktır. Pembe ve sarı renklerden oluşan bir palet emekli erkeklerin dikkatini çekmeyecek.
Durumun araştırılması ve analizi, tasarımcının tasarım konusunu daha derinlemesine incelemesine izin verir, bu nedenle bir logo oluştururken uygun mantık, fikri müşteriye satmaya yardımcı olur. Bu, projenin en zor aşamasıdır. Tasarımcılar sadece tasarım yapmazlar. Logoyu müşteriye satarlar.
5. Logonuzu basitleştirin
Bir logo oluştururken, tasarımcılar basit bir kuralı izler: “Ne kadar basitse o kadar iyidir.” Bir logoyu tanıdığımızda beynimiz, görsel bir görüntüyü daha hızlı tanımlamamıza yardımcı olan bir dizi desen kullanır. Bu nedenle, izleyicinin karmaşık bir logo yerine basit bir logoyu tanıması ve hatırlaması için hızlı bir bakış yeterlidir.
Tasarımcılar bir logo oluştururken basit kavramlara odaklanır ve çoğu durumda marka kimliğinin açık bir anlamı ve formu vardır. Bunun nedeni, bir logonun görevinin yalnızca iyi tanınması değil, aynı zamanda bir web sitesi simgesinden bina işaretlerine kadar çeşitli uygulamalarda iyi ölçeklendirilmesidir.
6. Olağanüstü logolar oluşturun
Tasarımcılar, öne çıkmanın en kolay yolunun, herkes gibi değil, olağanüstü bir şey yapmak olduğunu bilirler. Müşterilerinizin rakiplerinin marka adının solundaki standart bir yerde bulunan aynı yazı tipini, benzer renk paletini veya sembolü kullandığını anlamak için logonun rekabet ortamını inceleyin ve farklı bir şey yapın. Tasarımcılar farklılaşma çalışmalarını bilir ve rekabette öne çıkmayı mümkün kılar.
Ancak piyasada bu kadar çok benzerliğe sahip olmak, işinizin daha kolay hale geldiği anlamına gelmez, çünkü eğilimi tersine çevirmek cesur bir müşteri gerektirir. Portföyünüzde hayal gücünüzü göstererek, istediğiniz müşteriye ulaşma yolundasınız.
Müşterinizi farklılaştıracak bir logo tasarlarken kendi bakış açınızı savunmaya hazır olun. Çünkü yeni olan her şey düşmanlıkla karşılanabilir ve danışanın herkes gibi olması ve gri kütlenin arasından sıyrılmaması daha kolaydır.
7. Logoyu bir sistem olarak görün
Nadiren, bağlam dışında bir logo görüyorsunuz: kartvizitte, içecek menüsünde veya uygulama simgesinde. Bu nedenle, bir müşteri sunumunun, logonun potansiyel müşteriler tarafından görüldüğünde nasıl göründüğünü göstermek için birçok ilgili temas noktasını kapsaması gerekir.
Resmin tamamını görmek gibi. Logo için eksiksiz bir ortam oluşturun ve çalışmasını kurumsal kimlik ortamında test edin. Tasarım açısından bakıldığında, marka kimliği medyası, bir müşterinin logosunun görünebileceği her potansiyel unsurdur. Logoyu kurumsal kimliğin merkezi bir parçası olarak algılamamıza rağmen, tasarımcılar her zaman bir logo olmadan bir marka kimliğinin nasıl çalışacağını düşünüyor.
Tutarlı bir görsel kimlik elde etmenin bir yolu, yalnızca logoda değil, aynı zamanda reklam metninin başlıklarına vurgu yaparak kurumsal kimliğin tipografisinde de kullanılan özel bir yazı tipi oluşturmaktır.
8. Logo, küçük resim değildir
Logo, iş kolunuzu veya sattığınız ürünü yansıtmamalıdır. Aslında, logonun ipucu bile vermemesi en iyisidir. İşaret ne kadar soyut olursa, gelişimi o kadar istikrarlı olacaktır.
Bunun yerine logolar, kim olduğunuzu netleştirir ve kişiliğinizi yansıtır. Halkın gözünde, logonun şekli ve rengi kullanılarak bir firmanın ne yaptığı ile ne olduğu arasında güçlü ilişkiler kurulur.
9. Sembolleri kullanın
Google, Mobile veya Pirelli gibi şirket adı benzersizse özel olarak tasarlanmış markalar iyi çalışır. Marka adı yeterli benzersizliğe sahip olmayanlar için ne yapmalı?
Tasarımcılar, içinde ismin anlamını ortaya çıkaran bir aksanın bulunduğu logo çeşitlerini geliştirir. Bir şirketin logo tasarımında ek bir unsur olarak kullanılabilecek bir mektuba, renge veya bir sembole vurgu olabilir.
Odak noktası semboller olduğu için tasarımınızı abartmaya kalkmayın. Okunaklılık, logo tasarımında kilit bir faktördür ve sunumlarınız, projelerin büyük ve küçük tüm boyutlarda nasıl performans gösterdiğini göstermelidir.
10. İnsanları gülümset
Tasarımcılar, geliştirilen logolara bilmeceler, mizah, yanlışlar ve Paskalya yumurtaları ekleyerek kimliği daha çekici hale getirir ve müşterinin daha başarılı olmasına yardımcı olur. Bu teknik her endüstri için uygun değildir. Örneğin yasal ve finans sektörü için oluşturulmuş, sıradan ve basmakalıp sembollerle dolu logolar vardır. Oluşturulan logoya küçük bir mizah kıvılcımı vermek, kişiliğe katkıda bulunacak ve müşteriyi aynı rakiplerin kitlesinden ayıracaktır.